5 tegn på at din varmepumpe trenger service 

Av Tommy Nilsen, 4. desember 2019

Bildet viser vakkert rom med sort varmepumpe som del av interiøret

Usikker på om din varmepumpe trenger service? Her er 5 indikasjoner på at det kan være en god idé.

 

Flere og flere Norske hjem får seg varmepumpe, og med det øker også behovet for regelmessig service over hele landet. Varmepumper er for mange en svært god investering, og kan spare familier for store summer i løpet av året, samt føre til et mer behagelig inneklima. Det er likevel ingen hemmelighet at gode varmepumper gjerne koster litt. Derfor er det desto viktigere å sikrestille service når det trengs. På den måten vil du få en varmepumpe med lang levetid som leverer godt i flere år.

Mange velger å sette opp faste serviceavtaler, mens andre bestiller etter behov. Tilhører du sistnevnte gruppe finnes det er par ting du bør være oppmerksom på. Det kan være på tide å bestille en service når:

 

1. Varmepumpen lager unormal lyd

Mann som hører unormal lyd

De fleste elektroniske apparater avgir en svak lyd, men gode varmepumper skal ikke lage lyder man legger godt merke til og irriterer seg over. Dersom din varmepumpe har begynt å lage mer lyd enn normalt kan dette indikere at noe ikke er som det skal. Det kan være lurt å bestille service for å undersøke underliggende årsaker og få dette rettet opp.

Usikker på hva som er «unormalt» mye lyd? Da er denne artikkelen lurt å lese.

 

2. Det lukter rart av varmepumpen

Kvinne som merker en vond lukt og holder seg for nesen

Varmepumper inneholder filtre som er med på å rense luften og skape et sunt inneklima. Man må derfor være påpasselig med å rense og bytte ut filtrene når det trengs. Lukter det litt rart fra varmepumpen er det på tide å sjekke filtrene, samt gi maskinen en liten vask. Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem har vi laget en liten guide til hvordan du renser varmepumpens filtre.

Dersom lukten ikke forsvinner etter en rengjøring bør du ta kontakt med din forhandler, slik at man kan finne kilden til luktproblemet.

 

3. Varmepumpen yter dårligere enn vanlig

ung kvinne intullet i rødt teppe som fryser inne

Etterhvert som varmepumper blir eldre er det ikke unormalt at de mister noe av sin effekt, men dette skal gjerne ta flere år. Merker du derimot at pumpa har mistet mye kraft over kort tid bør du derfor vurdere å få dette sjekket av fagpersoner. De kan finne grunnen bak, og komme med tiltak som kan restaurere den originale effekten.

 

4. Det er over 3 år siden noen utførte service på varmepumpen din

service av varmepumpe utedel

Det er ikke uten grunn at vi anbefaler regelmessige kontroller av varmepumpen. Det er nemlig mye enklere å forebygge skader og problemer fremfor å fikse de. Varmepumpen bør sjekkes med jevne mellomrom, og det bør ikke gå mer enn tre år mellom hver gang.

5. Energikostnadene har gått betydelig opp

Graf som viser oppgang i pris

Har du hatt en varmepumpe i flere år, men plutselig merket at energibehovet for å få den til å fungere optimalt har gått opp? Dersom strømregningen også viser dette vil det være naturlig å tenke at noe har skjedd med varmepumpen. Det er vanskelig å vite hvorfor energibehovet har økt, og man vil trenge en fagpersons vurdering for å finne årsaken og løsningen.

 

Flere fordeler med service

Service av varmepumpen kan utføres hele året, tar kort tid og legges alltid til et tidspunkt som passer deg best. Det finnes flere fordeler ved å gi varmepumpen en service-sjekk. Du får blant annet forlenget levetiden på varmepumpa, sikret bedre virkningsgrad, mindre støy og uønsket lukt. Mitsubishi Electric har dyktige fagfolk som gjerne tar en service-sjekk av din varmepumpe. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric forhandler for å bestille en time, eller les mer om hva du kan forvente av en servicerunde på varmepumpen her!

Temaer: Luft-til-luft-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.