6 tips til et mer miljøvennlig hjem

Av Tommy Nilsen, 15. oktober 2018

miljovennlig hjem

Har du et ønske om et mer miljøvennlig hjem? Du trenger ikke dekke taket med solcellepanel eller slutte å dusje av den grunn. Miljøvennlighet kan være både enkelt og luksuriøst! 

Å leve i en bolig som både er god for miljøet og sjelen kan være en drøm for mange. Heldigvis kan denne drømmen bli en virkelighet, og det med svært enkle knep! Vi har samlet sammen våre 6 beste tips på veien mot et grønnere liv.

 

1. Etterisoler vegger

Dersom du bor i et gammelt hus er det stor sannsynlighet for at veggene ikke har en like god isolasjonskvalitet som husene som blir bygget i dag. Høyere strømregninger når gradene utenfor er i fritt fall, er egentlig ikke så rart, med tanke på at dårlig isolerte vegger fører til et større behov for oppvarming. Når du forsøker å varme opp boligen vil mye av energien praktisk talt forsvinne ut i løse luften.

Å etterisolere vegger kan virke som et stort og kostbart prosjekt, men for mange er det lønnsomt i det lange løp. En godt isolerende vegg øker ikke bare komforten i huset (spesielt om vinteren), også oppvarmingsbehovet vil reduseres kraftig. Er huset ditt bygget på 80-tallet eller tidligere bør du vurdere etterisolering. Skal du etter hvert selge boligen, kan investeringen gi et positivt utslag på energimerkingen – som igjen vil føre til en mer verdifull bolig.

 

2. Bytt ut gamle vinduer

Vinduer i alle typer boliger er store syndere når det kommer til varmetap. Ifølge Enova kan vinduene stå får hele 40 prosent av varmetapet, selv om vinduene ofte kun utgjør 5-10 prosent av den totale ytterflaten. Det kan gjøres mye ved å isolere rundt vinduene, men dersom du virkelig ønsker en forskjell, anbefales det å bytte til lavenergivinduer.

Lavenergivinduer kan sørge for at varmetapet halveres! I tillegg vil kaldras også slutte å være et problem. Kaldras er trekk fra vinduene, som er med på å senke innetemperaturen i rommet. Det er spesielt ubehagelig med slik trekk i oppholdsrom hvor møbler er i nærheten av vinduene. Det vil med andre ord både bli billigere, mer miljøvennlig og mye mer behagelig å bo i et hus med lavenergivinduer.

 

bytte vindu

 

3. Lev minimalistisk

Minimalisme er på vei til å bli det nye store, spesielt etter at bøker om opprydning og enklere liv uten mye rot har tatt av. Har du noen gang tatt en grundig titt på hvor mye du egentlig eier? Hvor mye er det du har i huset som du aldri bruker? Lyst på mer minimalisme i huset, men usikker på hvor du bør starte?

Hva med å finne frem noen ekser, pakke ned det du ikke bruker, og dersom du ikke har savnet det etter fire uker kan du donere det til veldedighet eller gi det bort til venner. Sørg også for at du tenker nøye gjennom nye innkjøp av klær, møbler, utstyr og pynt. Hva trenger du, hva har du lyst på og hva er bare impulsivt? En ny tankegang her kan være med på å redusere forbruket ditt – og dermed klima- og miljøfotavtrykket, samt gi lommeboka en liten pause.

 

4. Invester i smart oppvarming

Eldre oppvarmingsmåter er ofte både dyre, ineffektive og lite miljøvennlige. I 2020 inntres et forbud mot oljefyring i boliger. Oljefyring er en miljøversting når det kommer til oppvarming av boliger, og bruker du 4000 liter olje i året vil din oljefyr faktisk stå for like mye forurensning som mellom fire og fem biler i løpet av ett år.

Bytter du ut en eldre oppvarmingsmetode med en varmepumpe, vil både miljøet og sparekontoen din takke deg. Noen erfarer faktisk at en varmepumpe kan spare så mye som 80 prosent av energien de tidligere har brukt til oppvarming og varmtvann. Her snakker vi store besparelser for familieøkonomien. Supplerer du varmepumpen med smarthusteknologi får du også full kontroll på strømforbruket ditt – noe som vil påvirke sparing og miljøvennlighet ytterligere.

Smarthusløsninger lar deg regulerer boligens varme basert på utetemperaturen. Du kan dele opp boligen i ulike soner, benytte deg av tidskontroll, slik at det ikke er varme på i periodene du er utenfor boligen, og du kan installere en «masterknapp» som lar deg slå av alt i huset med et enkelt tastetrykk. Enklere miljøvennlighet skal du lete lenge etter!

 

varmepumpe kaiteki

 

5. Gjør belysningen hjemme mer intelligent

Smarthusteknologien kan også brukes til å kontrollere belysningen . Her kan du bruke teknologien på en enkel og effektiv måte, hvor du installerer en bryter ved inngangsdøren som får med seg om det er noen hjemme eller ikke. Er du hjemme vil lysene være på, mens dersom du går ut vil alt skrus av.

Du kan også benytte deg av mer avansert teknologi som lar deg styre lysene gjennom en applikasjon på mobilen eller gjennom PC-en. Belysning kan også benytte seg av tidskontroll og «masterknappen», og det er fullt mulig å integrere alt det elektriske i samme smarthusløsning – slik at det ikke bare er lys og varmepumpe som kan kontrolleres, men hele huset. Energisparende, miljøvennlig og utrolig lettvint.

 

6. La hagen spire og gro

Verden mister trær og planter i rekordfart. I 2016 og 2017 så verden det største globale tapet av trær i historien. Dette er dårlige nyheter, da trær står for utrolig viktig produksjon av CO2, samt gir beskyttelse og hjem til utallige dyr og insekter. Vi har også sett at tallet på bier er på vei ned – noe som også er negativt for miljøet globalt. Det skjer mye med naturen om dagen, så hva kan du gjøre for å hjelpe til?

Hva med å dyrke det grønne i eget hjem? Flere og flere får øynene opp for planter og trær i hager, verandakasser eller kommunale fellesområder i byer over hele landet. Selv om vi bor stadig tettere, er det viktig å huske hvor viktig naturen er for kloden og sjela. Finn roen ved å plante, vanne, luke og se det gro. Bidra til en trygg havn for dyr og bier ved å fokusere på blomster som blir godt likt av insektene og trær som gir ly for vær og vind. Mulighetene er der – selv for de som bor i en bygård uten veranda. Hva med å gå sammen og skape en grønn flekk i bakgården? Få litt skitne fingernegler og en ren samvittighet!

Det er noe tiltrekkende rundt en enkel, naturlig og sosialt ansvarlig livsstil. Et mer miljøvennlig hjem vil ikke bare være godt for naturen og sjela, det vil også bidra til god samvittighet.

 

Temaer: Tips og triks

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.