7 tips til syvsoveren

Person som sover i sengen. Foto.

Bedre og effektiv hverdag

Sliter du med å våkne om morgenen? Da kan det hende du er et såkalt B-menneske. Det finnes en rekke fordeler ved å være en morgenfugl, og heldigvis er det ikke umulig å endre forbokstav fra en B til en A.

Nordmenn er delt omlag på midten når det kommer til hvem som er A-mennesker og hvem som er B-mennesker. Samtidig har vi noen som svever litt mer mellom begge betegnelsene. Det blir påstått at A-mennesker kan oppleve en rekke helsegoder som B-mennesker er unnlatt. Store deler av arbeidslivet i landet vårt er også styrt av A-menneske-mentalitet. Vi skal være på kontoret tidlig, slik at vi kommer hjem til en fornuftig tid.

Dersom du er et B-menneske, eller bare en som sliter litt nå og da med å våkne om morgenen, er det lettere enn du kanskje skulle tro å gjøre noe med det. Du kan faktisk, med riktig teknikk og tiden til hjelp, relativt enkelt bevege deg over i A-menneskenes land. Her er 7 enkle tips til syvsoveren for lettere å kunne stå opp om morgenen.

1. SETT ALARMEN LENGER UNNA

Å slumre alarmklokken om morgenen er ikke et ukjent fenomen for B-mennesker. Bruker du telefonen din som alarm, eller har du alarmklokken rett ved siden av hodeputen er det enkelt å gi deg selv «5 minutter til».

Uansett hvor deilig du tenker at det kommer til å føles med fem ekstra søvnminutter, vil ikke denne korte tiden gi deg stort mye. Det kan faktisk føles verre å våkne dersom du konstant hører den irriterende vekkeklokken ringe hvert femte minutt. Plasser derfor vekkeklokken lenger unna, gjerne så langt at du fysisk må forlate sengen for å skru den av. Da er du et skritt nærmere de våkenes verden, og det er lettere å starte dagen. Fortsetter du dette vil det også bli lettere å stå opp. Jo oftere vi våkner ved samme tid, desto mer blir det en vane for oss og kroppen vår.

2. LA LYS FLOMME INN

Du sover kanskje bedre i et bekmørkt rom, men dersom det er svartere enn natten på soverommet også når du skal våkne, vil det bli vanskelig å kaste dynen til side og stå opp. Dersom du kan sove med en glippe i gardinene vil morgenlys sakte fylle rommet ditt og gjøre det enklere for deg å våkne. Naturlig lys får hjernen din i gang og virker som en vekkeklokke for kroppen.

Er det mørketid og lite lys å hente utenfra kan du investere i en lampe som etterligner naturlig lys. Disse kan sakte skru seg på, slik at du våkner mer uthvilt og naturlig enn ellers. Du kan også få slike lamper som alarmer hvor fuglekvitter eller en radiokanal sakte skrus på sammen med lyset.

Person våkner opp og solen skinner utenfor. Foto.

3. GLED DEG TIL NOE

For mange kan mandag være den dagen i uken det er vanskeligst å våkne. Ikke bare fordi du kanskje har snudd døgnet litt i helgen, men også fordi mange erfarer at mandag er en kjedelig ukedag. Blåmandagen forekommer når vi ikke har noe å se frem til. Det er lenge til helgen, og kanskje lite som skjer i løpet av dagen som du gleder deg til.

Dersom du har noe å glede deg til vil det dermed være enklere å våkne og ta fatt på en ny dag. Jobber du inn små gleder i hverdagen, som gjerne kan starte rett etter du har våknet, vil du raskt merke en større motivasjon til å stå opp. Det trenger ikke være kostbare eller kompliserte ting heller. Sett av litt tid om morgenen til å lese i en bok, ta et deilig bad eller stikke innom en kafé på vei til jobb for å raske med deg din favorittkaffe. Med små gleder kommer du langt.

4. SPIS EN GOD FROKOST OG DRIKK KAFFE

Det kan også virke motiverende å kunne se frem til en deilig frokost og kanskje en kopp med noe koffeinholdig å drikke på om morgenkvisten. Dersom du setter av nok tid kan frokosten kanskje bli dagens nye høydepunkt. Det er viktig å starte dagen med litt energi, og det blir absolutt lettere å ta fatt på arbeidsoppgaver dersom du har litt bensin på tanken.

Synes du det virker enda mer utfordrende å skulle stå opp tidsnok til at du rekker å lage deg frokost, kan dette enkelt løses. Stell i stand en god rett som du kan kose deg med om morgenen før du legger deg. Kjøleskapsgrøt er svært populært og enkelt å lage. Det finnes utallige ulike oppskrifter på nett her også – og du kan eksperimentere med ulike smaker slik at du får en suveren og sunn frokost. Du kan også lage deg noe som kan varmes i ovnen mens du tar en deilig morgendusj. Om sommeren kan det være enkelt med en smoothie på vei til jobb. På frokostfronten er det enkelt å finne gode alternativer og løsninger som gjør at starten på din dag blir best mulig.

5. PLANLEGG NOE MED ANDRE

Den enkleste personen å bryte avtaler med er ofte deg selv. Dersom du hele tiden lover at du skal stå opp tidlig, men kaster deg under dyna det sekundet vekkeklokken ringer, kan du ha behov for litt drahjelp utenfra.

Får du med deg en venn på laget som også sliter med å våkne, kan dere motivere hverandre. Avtal tidlige frokoster sammen eller utfør treningsrunden før jobb i fellesskap. Kjenner du at dere som B-mennesker ikke er optimale partnere kan du spørre en kamerat som er A-menneske. Bli dratt i riktig retning av en skikkelig morgenfugl, så lærer du kanskje å sette pris på de tidlige stundene.

Azira på soverom. Foto.

6. GJØR LUFTKVALITETEN OG TEMPERATUREN BEDRE

Dersom luftkvaliteten og temperaturen i boligen din ikke er på topp kan du underbevisst oppleve ulike plager. Småforkjølelse som aldri gir seg eller et stort behov for å bli under den varme dynen, kan lett melde seg dersom temperaturen i hjemmet ditt er for lav. Er det for varmt kan du lett bli sløv og tung i hodet. Er luftkvaliteten dårlig vil den også påvirke hodet og kropp på en negativ måte.

Det kan være vanskelig å få til en optimal temperatur og luftkvalitet i norske boliger. Vi går gjennom store værforandringer i løpet av en eneste dag, og våre ulike sesonger kan lett prege inneklimaet så vel som været utenfor. Dersom du har en varmepumpe vil det bli enkelt å holde kontroll på både temperatur og luft inne. Du kan selv stille inn varmen slik at den fungerer best for deg, og du vil raskt oppleve at luften blir bedre. Varmepumper renser nemlig inneluften svært effektivt.

Nå kan du lett våkne med et klart hode, og sprette ut av sengen i en perfekt tilpasset temperatur – hele året rundt!

7. FÅ EN GOD NATTS SØVN

For B-mennesker er dette kanskje det kjedeligste tipset å motta – nemlig at de må være flinke til å legge seg tidlig nok, slik at de får et skikkelig utbytte av nattens timer. Jo bedre du sover om natten, desto lettere vil det være å våkne uthvilt om morgenen. Det kan være vanskelig å skulle begynne å legge seg tidlig dersom du alltid har likt å sitte lenge oppe på kvelden, men ønsker du en lettere start på dagen er det absolutt verdt det.

Pass på at du ikke spiser store måltider for sent hvis planen er å ta en tidlig kveld. Mye mat i magen vil føre til urolig søvn. Drikk heller ikke for mye før du legger deg, da dette vil føre til flere turer på toalettet i de små timer. Unngå skjermlys minimum en time før du skal sove. Det kunstige lyset aktiverer hjernen og gjør det vanskeligere for deg å få ro. Pass på at det ikke er for varmt eller kaldt på soverommet, og invester gjerne i en god madrass, deilige puter og en dyne som passer årstiden. Om sommeren vil du ha behov for noe lett og kjølig, mens du vil sove bedre om vinteren med noe varmt og godt.

Det er aldri for sent å snu. Du kan uten tvil legge om små ting i livet ditt slik at du enklere kan stå i A-menneskenes rekker. Så får vi håpe at det resulterer i en bedre og mer effektiv hverdag. Hvis ikke er det jo bare å slumre litt igjen.

0