Bedre kundeopplevelser med godt innemiljø

Av Tommy Nilsen, 28. februar 2019

kafe

Har du noen gang stått i et glovarmt prøverom med dårlig luft eller sittet i en iskald restaurant? Regner med at dette ikke var tommel opp. Her er våre tips for å heve kundeopplevelsen og luftkvaliteten for både mindre og større lokaler.

 

Vi har alle opplevd dårlig luft. Alt fra intime restauranter til travle kjøpesentre trenger et system for å holde både luftkvaliteten og temperaturen innenfor akseptable rammer.

Usikker på hvordan du sikrer gode kundeopplevelser med tanke på nevnte utfordringer? Vi har heldigvis ekspertisen som skal til.

 

Noen enkle tips til et godt innemiljø

Samtlige bygg er utsatt for uønskede temperaturer og dårlig luftkvalitet. Dette er ikke bare negativt for de som må oppholde seg i slike bygg, men har også gjerne en uheldig påvirkning på strømregningen. Uønskede temperaturer stammer gjerne fra dårlig isolasjon og tetting. Dette medfører varmetap og trekk – som fører til et høyrere forbruk av strøm for å holde varmen ved like.

Det første en bør sikre når luftkvalitet og temperatur skal bedres er isolasjon og tetting. Først når dette er på plass bør man ta en titt på varme- og luftløsningene som brukes. I dag kan man stort sett enes om at varmegjenvinnere og varmepumper er de beste valgene for både store og små lokaler. Disse flytter energien dit det er behov for den, og reduserer energibehovet ved hjelp av effektive ventilasjonsløsninger og tiltak ved forurensningskildene. Gå for kvalitet når varmepumper skal velges og du vil sitte igjen med et reguleringssystem som holder ønsket temperatur og sparer energi.

Påses det at lokalet holder en temperatur på under 22 °C spares energi, og slimhinneirritasjon hos de som oppholder seg i lokalet reduseres. Om sommeren kan det være spesielt behagelig med temperaturer under 22 °C, da heten fra utsiden kan gjøre oss både sløve og slitne. Solavskjerming er også en god investering om sommeren da dette vil redusere varmebelastning. Avkjøling av et rom krever på lik linje med oppvarming energi. Med solavskjerming senkes dette behovet, og dermed oppnås energisparing og en snillere strømregning. Energisparing trenger dermed ikke gå på bekostning av et godt innemiljø.

 

ventilasjonssystem

 

Eksisterende ventilasjonsanlegg?

For deg som allerede har ventilasjonsanlegg på plass kan det være en idé å skaffe seg en ventilasjonsvarmepumpe. Det passer nemlig like godt til gamle som til nye bygg. Tiden hvor du må investere i doble løsninger for både kjøling og varme er forbi. Med Frigus Aero får man både aircondition og varmepumpe i samme DX-batteri – dermed har du en optimal løsning sommer som vinter. For best mulig løsning med tanke på kjøle- og varmebehov, samt klimatiske hensyn, er Frigus Aero tilpasset et bredt spekter av utedeler.

Ventilasjonsvarmepumpen har styring og kommunikasjon både analogt og med MODBUS. Vil du vite hvor mye penger du har spart? Ved å velge vår løsning kan du beregne besparelsen i vårt program, MELcalc. Enklere blir det ikke.

 

 

Dårlig inneklima går ut over både ansatte og kunder

Visste du at godt inneklima lønner seg for butikker og bedrifter generelt? Det er nemlig slik at arbeidsplasser med godt inneklima opplever høyere funksjonsevne og økt produktivitet. Det er arbeidsgivers oppgave å sikre at inneklima i bedriften eller butikken er forsvarlig – og det er ikke frivillig. Inneklima har stor betydning for trivsel og helse. Arbeidsmiljøloven § 4–4 stiller krav om at arbeidsplassen sikrer de ansatte luft fri for helseskadelige, sjenerende eller belastende forurensninger.

Luftkvaliteten påvirkes av mange ting. Alt fra materialer, antall mennesker, renhold og ventilasjon. Det kreves som regel balansert ventilasjon som innebærer at det tilføres tilnærmet samme luftmengde som det trekkes ut i de enkelte lokaler. Rom med faste arbeidsplasser må alltid ha egen tilførsel av uteluft på trekkfri måte. Ventilasjon med avtrekksvifter og spalter i yttervegg har vist seg å gi så mye problemer med trekk at dette ikke kan aksepteres som nyinstallasjon med mindre det kan gis overbevisende dokumentasjon for at forholdene blir akseptable.

 

 

Løsningen er enkel …

Det gjelder å investere i gode måter å varme, kjøle og rense luft. For store lokaler og bedrifter kan vi anbefale den store ventilasjonsløsningen Frigus Aero. Dette er den perfekte løsningen for alle som ønsker enkel installasjon og bruk. Her får du trinnløs kjøle- og varmepumpedrift for ventilasjonsanlegget ditt, og spekteret av utedeler er svært bredt. Dette vil sikre at du alltid finner en løsning som passer ditt behov.

For mellomstore lokaler vil varmepumper være å foretrekke. Mindre restauranter, butikker, kontorer og privatløsninger i mellomstore næringer vil nyte godt av en varmepumpe gjennom hele året. Temperaturen vil enkelt kunne reguleres, og luftkvaliteten vil bli umåtelig bedret da moderne og kvalitetsstemplede varmepumper også filtrerer og renser luft. Det finnes utallige ulike modeller som drives på forskjellig måte. Her er det bare å velge og vrake. Med en varmepumpe vil du utvilsomt sikre din foretrukne løsning.

For mindre lokaler og rom vil miniventilasjon passe perfekt. Ikke bare er bruk av miniventilasjon en effektiv måte å redusere Radon i innemiljøet på, miniventilasjon har også et filter som fjerner støv og smuss fra uteluften før den slippes inn i rommet. Dette sørger for prima inneklima. Bedre temperaturkontroll og luft? Ja takk!

 

Velg en seriøs leverandør

Det er ikke alltid like lett å vite hvilke modeller en skal velge når bedrifter skal oppgraderes innenfra. Løsninger som bedrer luftkvalitet og temperatur finnes det uendelig av på markedet i dag. Det er ikke så rart at man begynner å slite med å ta et valg. Dersom du er usikker på hvilke løsninger som skal velges bør du alltid gå for en etablert og seriøs leverandør. Mitsubishi Electric har levert varmepumper, ventilasjonssystemer og inneklimaprodukter i lang tid. Våre løsninger bygger på kvalitet, komfort og setter alltid godt inneklima først.

Usikker på hvorfor du bør velge oss, eller hvilken løsning som passer best for din bedrift? Ta kontakt med din lokale forhandler av Mitsubishi Electric-produkter for en hyggelig prat med gode tips.

Temaer: Bedrift, Næringsprodukter

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.