Kjæledyr i hus? Slik sørger du for et godt inneklima 

Av Camilla M. Paulsen, 20. august 2019

inneklima med kjæledyr

Om du har kjæledyr i hus kan det å holde et godt inneklima være en utfordring. Her er tipsene som gir kjæledyreiere bedre innemiljø.

 

De av oss som har valgt å dele hjemmet med et kjæledyr, eller flere, vet at det gir glede i hverdagen. Vennskap, selskap og kjærlighet er kjæledyrs spesialitet, men vi kan ikke legge skjul på at de også bringer med seg et par utfordringer. En av disse utfordringene kan være inneklima, men det trenger det ikke å være med disse enkle tipsene.

 

Slik påvirker kjæledyret inneklimaet ditt

Hund, katt eller kanin? Uansett hvilket dyr du deler bolig med, vil inneklimaet bli påvirket. Våre pelskledde venner røyter som regel, og dyr kan oppleve flass nå og da, akkurat som oss mennesker. Valper og kattunger må læres å gå på do ute eller i kattesanden, og før de blir vant med dette vil uhell ofte oppstå. Når dyret er sykt eller gammelt kan avføring eller oppkast på stuegulvet bli et problem. Mange kjæledyr er også ute store deler av dagen, og har ikke yttertøy eller sko som kan tas av i gangen. Dermed blir skitt, smuss og bakterier enkelt dratt med inn i hjemmet.

Et kjæledyr bidrar til mye positivt, men til gjengjeld må du også lære deg å takle hår, flass, skitt og lort. Dette vil åpenbart ha en innvirkning på hjemmets luftkvalitet og inneklima.

 

Separate områder for mennesker og dyr?

Noen kjæledyr ønsker å tilbringe tid i sengen og sofaen. Men dersom du ønsker et optimalt inneklima kan det være en idé å separere områdene i boligen litt mer – slik at dyret og menneskene har ulike steder for avslapping og søvn. Dersom kjæledyret ikke får ligge på sofaer og stoler med myk tekstil, eller sengen du sover i, vil det være lettere å holde disse møblene rene. Dette vil igjen bidra til å gjøre inneklimaet bedre.

 

bør dyr sove i sengen? Slik får du bedre inneklima

 

Har du en hund eller katt som får ligge i sofa og seng bør du rengjøre disse områdene oftere. Bytt sengetøy hver uke, støvsug sofaen og pass også på at kjæledyret er så rent som mulig før det får legge seg ned med deg.

 

Sug opp hår, flass og støv

Det er nesten uunngåelig med røyting og flass dersom du har et pelskledd kjæledyr. Hår og hud fra kjæledyr er lett, og kan sveve i luften, legge seg på overflater og sette seg på klær. Ved å støvsuge regelmessig vil du minske dette problemet.  Mikrofiberkluter vil hjelpe deg med å få has på evt. røytingen som lander på bord, kommoder eller kjøkkenbenken. Noen hunder og katter røyter mer enn andre, og det vil da kanskje være et behov for støvsuging og rengjøring oftere.

 

Vask kjæledyrets eiendeler

Hundeseng, kattesand, leker og tøy? Kjæledyr lever sjeldent uten egne eiendeler – og disse blir utsatt for det meste. Røyting og flass, men også sikkel og spytt, samt smuss utenifra når de luftes. For at disse gjenstandene ikke skal bidra til et dårligere inneklima bør du ha en rengjøringsrutine også her. Vask mat- og drikkeskåler hver uke, hiv kjæledyrets seng (eller trekket på sengen) i vaskemaskinen ved behov og ta en runde med kluten eller støvsugeren på dyrets leker. Dette er med på å minske opphopingen av hår, hud, spytt, matrester og annet smuss som kan bidra til bakterievekst i hjemmet.

 

Børst mer for bedre inneklima 

 

hvor ofte bør du børste hunden?

 

Når det kommer til røyting og flass vil regelmessig børstning og eventuelt bading være fordelaktig. Ikke bare er dette med på å gi kjæledyret bedre pels, men du får også mer kontroll på røytingen. Det er mye enklere å hanskes med hårrester når du kan kaste det rett i søpla. Noen dyr røyter året rundt, mens andre gjør dette i sesonger. Tilpass kjemmingen etter dyrets og hjemmets behov, og ha gjerne en støvsuger i nærheten slik at du kan suge opp det som faller på gulvet.

 

Perfekt temperert bolig med godt inneklima

Vi bor i et land med behov for ulike temperaturtilpasninger i hjemmet gjennom året. Mange kilder til oppvarming er også kilder til et mindre godt inneklima. Elektriske varmeovner er populære og ofte billige, men kan også forårsake tørr luft og en opphoping av støv. Peis er hyggelig, men vil ofte avgi smuss og askepartikler som ikke alltid er enkle å fjerne. Tradisjonelle oppvarmingsmetoder byr også kun på én ting – nemlig oppvarming. Moderne varmepumper derimot gir deg muligheten til å både varme og kjøle hjemmet, enkelt og greit.

Varmepumper er også å foretrekke for dyreeiere. De er utstyrt med filterfunksjoner som hjelper til med å rense inneluften, og bidrar dermed til et bedre inneklima. Mange dyreeiere velger å benytte seg av allergifiltre til varmepumpen sin, disse fanger opp inntil 94 prosent av allergener i lufta og skaper mye bedre luftkvalitet. Positivt for inneklimaet og helsa, til både mennesker og dyr.

 

optimal innetemperatur med varmepumpe for mennesker og kjæledyr

 

Flere som ønsker å oppnå bedre inneklima installerer også gjerne miniventilasjon.  Våre miniventilasjoner leveres i 2 størrelser: Miniventilasjon 50 og Miniventilasjon 100. Med disse får du renset uteluften før den slippes inn i hjemmet, samt redusert radon, støv og smuss, og fjernet vond lukt. Miniventilasjon er dermed et topp valg for kjæledyreiere!

 

Bytt filtre og rengjør varmepumpen regelmessig

Varmepumper må vedlikeholdes, og filtre må rengjøres eller skiftes ut. Dersom du har ett eller flere dyr i hjemmet er dette et økende behov. Hår og hudpartikler svever lett rundt i lufta, og blir raskt sugd opp av varmepumpen og havner i filtrene. Dette fører til at filtrene blir raskere skitne. Så dersom man har husdyr vil det være lurt å sjekke innedelen ofte, gjerne hver 2. uke eller etter behov, og hvis det er flere dyr under samme tak er dette spesielt viktig. Usikker på hvordan du skal rengjøre varmepumpens filtre? Vi har guider til både rengjøring av filtrene i varmepumpen og rengjøring av varmepumpe.

 

skyll filtre i varmepumpa for godt inneklima

 

Dersom du ikke allerede har varmepumpe er det selvsagt flere fordeler med å installere en, i tillegg til bedre inneklima. Du kan spare strøm, penger, få bedre kontroll over temperaturen i hjemmet, samt et enklere og mer behagelig liv.

Hos Mitsubishi Electric kan du velge mellom ulike modeller, med ulike funksjoner. Ta kontakt med en av våre dyktige forhandlere, så får du god veiledning og gode råd.

Camilla M. Paulsen

Av: Camilla M. Paulsen


Markedsassistent i Mitsubishi Electric