Kan det bli for kaldt for varmepumpa?

Av Tommy Nilsen, 10. februar 2020

Bilde av snødekket jorde med furutrær og solnedgang bak

Norge er et kaldt land store deler av året, og noen områder opplever ekstremkulde. Mange lurer derfor på om det egentlig kan bli for kaldt for varmepumpa.

For noen år siden hadde varmepumper et rykte på seg for å prestere dårlig når den norske vinteren meldte sin ankomst. Når vi trengte dem som mest, med snø, vind og minusgrader, var det vanskelig å få dem til å avgi god effekt. Heldigvis har varmepumpeteknologien utviklet seg enormt de siste årene.

 

Luft-til-luft varmepumper takler ekstremkulde

Trær tunge av snø i kulda

Luft-til-luft varmepumpen er den desidert vanligste varmepumpen her til lands. Det finnes mange gode grunner til nettopp dette. De er enkle å installere og utgiftene til oppvarming kuttes raskt. Samtidig avgir de god effekt hva gjelder oppvarming, nedkjøling og luftrensing. Dagens modeller fungerer godt i kalde klima, og de aller fleste tåler fint lavere temperatur enn 25 minusgrader.

Mitsubishi Electric har for eksempel modellene Kirigamine Hara, Kirigamine Furo og Toppmodellen Kaiteki. Disse modellene har en kraftige kompressorer med Hyper Heating teknologi som gjør at de oppnår ekstrem varmekapasitet. Maskinene er svært stillegående og har fabrikkgarantert varmedrift ned til -25°C. Det vil si at de passer fint de fleste steder i Norge, selv på vinterstid.

En annen modell som mange nordmenn har lagt sin elsk på er Kirigamine DUO 6400. Dette er en maskin som gir deg muligheten til å ha 2 innedeler tilknyttet samme utedel, og passer perfekt for deg som trenger 2 varmepumper, men ikke ønsker mer enn 1 utedel installert på husveggen. Denne varmepumpen har også Hyper Heating teknologi med fabrikkgarantert varmedrift ned til -25°C. Maskinen har enorm varmekapasitet, og ved -15°C ute vil den kunne avgi hele 6400W, som tilsvarer varmen fra over 6 panelovner!

 

Luft-til-vann varmepumper tåler også kulda!

Kvinne som fryser i skjerf og lue

Selv om luft-til-luft-varmepumpene fremdeles er mest populære i Norge, har også luft-til-vann-varmepumpene godt fotfeste i vårt nordiske marked. Her får du løsninger som kan stå for både oppvarmingen og varmtvannsproduksjonen i ditt hjem. Disse varmepumpene er svært miljøvennlige, fører til store besparelser og gir høy komfort. Ecodan-modellene fra Mitsubishi Electric leveres i flere størrelser og løsninger tilpasset boligens behov, og har fabrikkgarantert drift ned til -28°C.

 

Væske-til-vann-varmepumper bryr seg ikke om temperaturen ute

Temperaturmåler ute som viser minusgrader

Dersom du ønsker å installere ett bergvarmesystem vil det ikke spille noen rolle hvilken temperatur det er ute. Væske-til-vann-varmepumper henter nemlig energien fra fjell eller vann hvor temperaturen holder seg mer stabil året rundt.

Mitsubishi Electric er kjent for kvalitetsprodukter innen luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper. Nå satses det også på bergvarme med en helt ny modell: Geodan. Med Geodan vil man kunne skaffe seg væske-til-vann-varmepumpe fra Mitsubishi Electric med den samme gode teknologien og kvaliteten man finner i Ecodan produktene. Maskinen har lav vekt og høyde, noe som gjør den enkel å installere, og ypperlig for både nyinstallasjon og utbytte av eldre løsninger. Adaptiv borehullskontroll, inverterteknikk, WiFi og Smartgrid ready gjør den svært intelligent. Geodan er også ekstremt stillegående, og med R32 kjølemedium og energiklasse A+++ for varme er den både energieffektiv og miljøvennlig.

Dersom du er interessert i en varmepumpe fra Mitsubishi Electric kan du ta kontakt med din nærmeste forhandler for god hjelp videre i prosessen. Uansett om det er en luft-til-luft-varmepumpe, en luft-til-vann-varmepumpe, eller en væske-til-vann-varmepumpe du ønsker deg vil du finne det hos Mitsubishi Electric.

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.