Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

Av Tommy Nilsen, 27. september 2018

varmepumpe kaiteki

Ved første øyekast kan varmepumper virke kostbare, men ser du litt nøyere på regnestykket er det penger å spare ved å investere i en kvalitetsvarmepumpe til hjem eller hytte.

Det er ingen hemmelighet – kvalitet koster. Gode varmepumper havner fort over 20.000 kroner for pumpen alene. Avskrekkende tenker du kanskje? Ikke nødvendigvis! Med en varmepumpe kan du nemlig tjene igjen utgiftene. Relativt raskt også dersom du bruker det nye varmesystemet fornuftig.

 

Hvor mye sparer du egentlig?

Det vil alltid være individuelt hvor mye en klarer å spare ved å installere varmepumper i hjemmet. Dette fordi ulike mennesker og familier har forskjellige behov. Besparelsen kommer også an på boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig og hvor høye strømprisene er generelt.

Da en varmepumpe som regel vil gi tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen være meget god. Dette avhenger av hvor kaldt det er ute. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer.

Installerer man en luft-til-vann varmepumpe som erstatning for oljefyr kan husstanden spare så mye som 80 prosent av energikostnadene de har brukt til oppvarming og varmtvann. Ofte vil installasjon av varmepumpe gi husstanden årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader!

 

furo varmepumpe miljø

 

Gammelt fyringssystem? Få støtte på inntil 50.000 kroner

For noen vil det ikke være et valg om hvorvidt de skal beholde sitt gamle fyringssystem eller gå over til en ny metode for å varme opp boligen. Regjeringen har bestemt at i 2020 vil det ikke lenger være lov med oppvarming basert på fossilt brensel. Det betyr at de som i dag har en oljefyr i hus må skifte ut denne, og det fort.

Heldigvis kan de som velger å bytte til noe mer miljøvennlig, og samtidig fjerner oljetanken, få støtte av organisasjonen Enova. Da kan du få inntil 40.000 kr i støtte ut 2018 dersom du oppgraderer til en luft-til-vann-varmepumpe. Ved oppgradering til en væske-til-vann-varmepumpe kan du få støtte på inntil 50.000 kr. Fra og med 1. januar 2019 halveres støtteordningen for fjerning av oljefyr og oljetank fra 20.000 kr til 10.000 kr. Denne ordningen forsvinner i sin helhet fra 2020. Etter det er det kun støtte å få for installasjon av det nye varmesystemet.

Enova gir støtte til tre typer varmepumper. For luft-til-vann-varmepumpe kan du få inntil 20.000 kroner i støtte, og det samme kan du få dersom du velger en avtrekksvarmepumpe. Går du for en væske-til-vann-varmepumpe kan du få inntil 30.000 kroner i støtte.

Skal du altså fjerne oljefyren og oljetanken kan du få 20.000 kroner i støtte om det gjennomføres før 2019. Etter det vil støtten halveres. Dersom du ikke får dette fjernet før fristen i 2020 og byttet med en av varmeløsningene Enova støtter, vil du ikke lenger få noe støtte for fjerning av oljefyren og oljetanken. Derfor kan det absolutt lønne seg å velge en ny løsning raskt.

 

Ikke installer varmepumpe selv

Velger du å oppgradere til en varmepumpe er det lurt med en gratis befaring i forkant, utført av flinke fagfolk. Dette er viktig slik at du får den løsningen som best treffer dine behov, og slik at varmepumpens dimensjoner og plassering fungerer best mulig. Etter norsk lov skal også kun F-gass-godkjente installatører installere varmepumper. Det er viktig å ha dette i orden, både med tanke på riktig installasjon, men også dersom du etterhvert velger å selge boligen. Da er det fint for eventuelle kjøpere å se at ting har blitt gjort riktig i boligen.

 

En varmepumpe har svært lang levetid, og i løpet av få år kan du ha tjent inn det du investerte i pumpen dersom du er fornuftig med bruken – og får installert riktig modell på riktig sted.

Har du noen spørsmål om hvilken varmepumpe som kan være riktig for deg må du ikke nøle med å ta kontakt med din lokale forhandler!

 

Temaer: Luft-til-luft-varmepumper, Luft-til-vann-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.