Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

Av Tommy Nilsen, 27. september 2018

varmepumpe kaiteki

Ved første øyekast kan varmepumper virke kostbare, men ser du litt nøyere på regnestykket er det penger å spare ved å investere i en kvalitetsvarmepumpe til hjem eller hytte.

Det er ingen hemmelighet – kvalitet koster. Gode varmepumper havner fort over 20.000 kroner for pumpen alene. Avskrekkende tenker du kanskje? Ikke nødvendigvis! Med en varmepumpe kan du nemlig tjene igjen utgiftene. Relativt raskt også dersom du bruker det nye varmesystemet fornuftig.

 

Hvor mye sparer du egentlig?

Det vil alltid være individuelt hvor mye en klarer å spare ved å installere varmepumper i hjemmet. Dette fordi ulike mennesker og familier har forskjellige behov. Besparelsen kommer også an på boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig og hvor høye strømprisene er generelt.

Da en varmepumpe som regel vil gi tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen være meget god. Dette avhenger av hvor kaldt det er ute. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer.

Installerer man en luft-til-vann varmepumpe som erstatning for oljefyr kan husstanden spare så mye som 80 prosent av energikostnadene de har brukt til oppvarming og varmtvann. Ofte vil installasjon av varmepumpe gi husstanden årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader!

 

furo varmepumpe miljø

 

Gammelt fyringssystem? Få støtte fra Enova 

For mange vil det ikke være et valg om hvorvidt de skal beholde sitt gamle fyringssystem eller gå over til en ny metode for å varme opp boligen. Regjeringen har bestemt at i 2020 vil det ikke lenger være lov med oppvarming basert på fossilt brensel. Det betyr at de som i dag har en oljefyr i hus må skifte ut denne, eller bygge den om, og det fort!

Heldigvis kan de som velger å bytte til noe mer miljøvennlig, og samtidig fjerne oljetanken, få støtte av organisasjonen Enova. Har du bestemt deg for å fjerne oljefyren og oljetanken? Da bør du virkelig benytte deg av Enova-støtten ved å gjøre det nå, etter nyttår vil du gå glipp av 10.000 kr! Organisasjonen Enova jobber for omlegging av energibruk og energiproduksjon, og gir støtte til alle som gjennomfører fjerningen og samtidig bytter til en varmeløsning som støttes, som f.eks. luft-til-vann-varmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe. Tiden er knapp, merk deg dette: For å få støtten på 10.000 kr for å fjerne oljefyr- og oljetank må både fjerning av oljefyr- og oljetank, samt installasjon av ny varmeløsning, være ferdig gjennomført, dokumentert med faktura og søknad må være registrert og innsendt Enovas elektroniske søkeportal innen 31.12.2019. Les mer om hvordan du søker støtte her.

Fram til 1. januar vil da støtten for utfasing av oljefyr og oljetank, og installasjon av en luft-til-vann-varmepumpeløsning være på inntil 20.000 kr dersom løsningen også inkluderer en akkumulatortank. Tilsvarende tiltak for bergvarmepumper (væske-til-vann) vil være på inntil 25.000 kr dersom løsningen også inkluderer en akkumulatortank.

 

Støtteordningen fra 2020

Støtteordningen for fjerning av oljefyr og oljetank forsvinner i sin helhet fra 2020. Etter det er det fortsatt støtte å få for installasjon av det nye varmesystemet.

Støtten for installasjon av en luft-til-vann-varmepumpeløsning er på inntil 10.000 kr dersom løsningen også inkluderer en akkumulatortank. Enova gir inntil 5.000 kr for installasjon av luft-til-vann-varmepumpen, og inntil 5.000 kr for installasjon av akkumulatortanken. Denne støtten gjelder også dersom du ønsker deg et slikt anlegg i fritidsboligen din. Du kan få støtte til en luft-til-vann-varmepumpe også når du bygger nytt! Så vurderer du luft-til-vann varmepumpeløsning i hus eller hytte, uavhengig om bygget er gammelt, eller under oppføring, er det virkelig verdt å søke Enova om støtte til tiltaket.

Enova gir støtte til 15 ulike energitiltak, så her er det bare å undersøke mulighetene.

 

Ikke installer varmepumpe selv

Velger du å oppgradere til en varmepumpe er det lurt med en gratis befaring i forkant, utført av flinke fagfolk. Dette er viktig slik at du får den løsningen som best treffer dine behov, og slik at varmepumpens dimensjoner og plassering fungerer best mulig. Etter norsk lov skal også kun F-gass-godkjente installatører installere varmepumper. Det er viktig å ha dette i orden, både med tanke på riktig installasjon, men også dersom du etterhvert velger å selge boligen. Da er det fint for eventuelle kjøpere å se at ting har blitt gjort riktig i boligen.

En varmepumpe har svært lang levetid, og i løpet av få år kan du ha tjent inn det du investerte i pumpen dersom du er fornuftig med bruken – og får installert riktig modell på riktig sted.

Har du noen spørsmål om hvilken varmepumpe som kan være riktig for deg må du ikke nøle med å ta kontakt med din lokale forhandler!

 

Temaer: Luft-til-luft-varmepumper, Luft-til-vann-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.