Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

Av Tommy Nilsen, 10. desember 2020

varmepumpe

Varmepumper kan virke kostbare ved første øyekast, men ser du litt nøyere på regnestykket kan du spare mye penger dersom du investerer i en kvalitetsvarmepumpe til hjem eller hytte.

Det er ingen hemmelighet at kvalitet koster. Gode varmepumper koster fort over 20.000 kroner for pumpen alene. Avskrekkende tenker du kanskje? Ikke nødvendigvis! Du kan nemlig tjene inn igjen utgiftene. Relativt raskt også, dersom du bruker det nye varmesystemet fornuftig.

 

Hvor mye sparer du egentlig?

Hvor mye man sparer ved å installere en varmepumpe vil alltid være individuelt, siden ulike husstander har forskjellige behov. Besparelsen avhenger også av boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, hvor høye strømprisene er og om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig.

Siden en varmepumpe som regel gir tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen ofte være svært god. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer.

Installerer du en luft-til-vann varmepumpe som erstatning for oljefyr, kan husstanden spare så mye som 80 prosent av energikostnadene brukt til oppvarming og varmtvann. Installasjon av varmepumpe kan fort gi husstanden årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader.

 

IGURU varmepumpe på vegg

 

Gammelt eller nytt fyringssystem? Få støtte fra ENOVA

Regjeringen har for lenge siden bestemt at det ikke lenger er lov med fossil oljefyring og parafin som oppvarmingsløsning. De som i dag har et oppvarmingssystem med oljefyr og fortsatt vil bruke det, må skifte ut oljefyren, eller bygge den om, dersom dette ikke allerede er gjort. Støtteordningen for fjerning av oljefyr- og tank er dessverre utløpt, men du kan få støtte til installasjon av ny løsning. 

Velger du å bytte til en mer miljøvennlig varmeløsning, kan du fortsatt få støtte av Enova. Organisasjonen jobber for omlegging av energibruk og energiproduksjon, og legger du om til luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe eller en annen løsning som støttes, sparer du både penger og miljøet. Les mer om hvordan du søker støtte.

Støtten for installasjon av en luft-til-vann-varmepumpeløsning er på inntil 10.000 kr dersom løsningen også inkluderer en akkumulatortank. Enova gir inntil 5.000 kr for installasjon av luft-til-vann-varmepumpen, og inntil 5.000 kr for installasjon av akkumulatortanken. Denne støtten gjelder også dersom du ønsker deg et slikt anlegg i fritidsboligen din. Du kan få støtte til en luft-til-vann-varmepumpe også når du bygger nytt. Vurderer du luft-til-vann varmepumpeløsning i hus eller hytte, uavhengig om bygget er gammelt, eller under oppføring, er det virkelig verdt å søke Enova om støtte til tiltaket.

Enova gir støtte til en rekke energitiltak, undersøk mulighetene her.

 

 

Ønsker du å installere varmepumpe? 

Vil du oppgradere til en varmepumpe er det lurt med en gratis befaring i forkant, utført av flinke fagfolk. En varmepumpe har svært lang levetid, og i løpet av få år kan du ha tjent inn det du investerte i pumpen dersom du er fornuftig med bruken – og får installert riktig modell på riktig sted. Kontakt en av våre autoriserte forhandlere for en avtale, så finner de den beste løsningen for ditt behov, både med tanke på ytelse, plassering og modell. I tillegg får du en faglig godkjent montering av den nye varmepumpen. Etter norsk lov skal kun F-gass-godkjente installatører installere varmepumper. Finn din lokale forhandler her. 

Temaer: Enova-tilskudd, Luft-til-luft-varmepumper, Luft-til-vann-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.