Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

Av Tommy Nilsen, 27. september 2018

varmepumpe kaiteki

Ved første øyekast kan varmepumper virke kostbare, men ser du litt nøyere på regnestykket er det penger å spare ved å investere i en kvalitetsvarmepumpe til hjem eller hytte.

Det er ingen hemmelighet – kvalitet koster. Gode varmepumper havner fort over 20.000 kroner for pumpen alene. Avskrekkende tenker du kanskje? Ikke nødvendigvis! Med en varmepumpe kan du nemlig tjene igjen utgiftene. Relativt raskt også dersom du bruker det nye varmesystemet fornuftig.

 

Hvor mye sparer du egentlig?

Det vil alltid være individuelt hvor mye en klarer å spare ved å installere varmepumper i hjemmet. Dette fordi ulike mennesker og familier har forskjellige behov. Besparelsen kommer også an på boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig og hvor høye strømprisene er generelt.

Da en varmepumpe som regel vil gi tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen være meget god. Dette avhenger av hvor kaldt det er ute. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer.

Installerer man en luft-til-vann varmepumpe som erstatning for oljefyr kan husstanden spare så mye som 80 prosent av energikostnadene de har brukt til oppvarming og varmtvann. Ofte vil installasjon av varmepumpe gi husstanden årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader!

 

furo varmepumpe miljø

 

Gammelt fyringssystem? Få støtte fra Enova 

For noen vil det ikke være et valg om hvorvidt de skal beholde sitt gamle fyringssystem eller gå over til en ny metode for å varme opp boligen. Regjeringen har bestemt at i 2020 vil det ikke lenger være lov med oppvarming basert på fossilt brensel. Det betyr at de som i dag har en oljefyr i hus må skifte ut denne, eller bygge den om, og det fort.

Heldigvis kan de som velger å bytte til noe mer miljøvennlig, og samtidig fjerne oljetanken, få støtte av organisasjonen Enova. Da kan du fram til 1. juni 2019 få igjen inntil 40.000 kroner i støtte ved installasjon av en væske-til-vann-varmepumpe, og inntil 30.000 kroner ved installasjon av en luft-til-vann-varmepumpe. Men fra 1. juni 2019 vil den totale støtten reduseres til inntil 20.000 kroner for væske-vann-varmepumpe, og inntil 15.000 kroner for luft-vann-varmepumpe. Derfor bør du få det gjort så snart som mulig, og helst før 1. juni for å få maks utbytte av støtteordningen! Installerer du i tillegg en ekstra akkumulatortank får du ytterligere inntil 5000 kroner i støtte.

Støtteordningen for fjerning av oljefyr og oljetank forsvinner i sin helhet fra 2020. Etter det er det kun støtte å få for installasjon av det nye varmesystemet. Derfor kan det absolutt lønne seg å fase ut gammel oljefyr og oljetank, og velge en ny løsning raskt.

 

Ikke installer varmepumpe selv

Velger du å oppgradere til en varmepumpe er det lurt med en gratis befaring i forkant, utført av flinke fagfolk. Dette er viktig slik at du får den løsningen som best treffer dine behov, og slik at varmepumpens dimensjoner og plassering fungerer best mulig. Etter norsk lov skal også kun F-gass-godkjente installatører installere varmepumper. Det er viktig å ha dette i orden, både med tanke på riktig installasjon, men også dersom du etterhvert velger å selge boligen. Da er det fint for eventuelle kjøpere å se at ting har blitt gjort riktig i boligen.

En varmepumpe har svært lang levetid, og i løpet av få år kan du ha tjent inn det du investerte i pumpen dersom du er fornuftig med bruken – og får installert riktig modell på riktig sted.

Har du noen spørsmål om hvilken varmepumpe som kan være riktig for deg må du ikke nøle med å ta kontakt med din lokale forhandler!

 

Temaer: Luft-til-luft-varmepumper, Luft-til-vann-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.