Slik rengjør du filtrene i varmepumpen

Av Tommy Nilsen, 22. oktober 2018

rengjøring filter

Hold varmepumpen i topp stand med regelmessig vedlikehold og rengjøring av filtrene.

En varmepumpe er en god investering, men det er viktig å huske å vedlikeholde produktet for best mulig holdbarhet og effektivitet. Dette er ingen stor, men likefullt viktig jobb. Blir ikke pumpen godt vedlikeholdt vil den nemlig fungere dårligere.

Skitne filtre kan over tid forårsake kondensering i varmepumpen og bidra til dannelse av sopp, som f.eks. mugg, og behovet for utskifting vil inntre raskere enn normalt. Så hvor ofte og hvordan bør du rense filtrene i varmepumpen?

 

Rengjøring av varmepumpen

Hvor ofte du skal rengjøre varmepumpen avhenger av mange faktorer. Dersom du har dyr i hus, røyker inne eller bor i et forurenset område, kan du ha behov for å rengjøre pumpen oftere. Varmepumpen bør rengjøres enkelt og raskt hver andre uke, eventuelt etter behov. Hver tredje måned, eller etter behov, trenger den en grundigere rengjøring.

I tillegg til vedlikeholdet man gjør selv trenger varmepumpen nødvendig ettersyn og en grundigere service hvert 2. – 3. år, avhengig av bruk og miljø der du bor. Denne servicen er mer omfattende og må utføres av en fagperson. Dette sikrer en pumpe som varer og fungerer utmerket i lang tid.

 

Forberedelser før rengjøring av filtrene

Før du går i gang med å rengjøre varmepumpen må du alltid starte med å slå den av med fjernkontrollen, deretter tar du sikringen eller trekker ut stikkontakten til utedelen.

Når du først er i gang med å rense innedelens filtre, sjekk gjerne utedelen samtidig for pollen, løv, rusk og rask. Fjern eventuelt dette og vask den utvendig med for eksempel zalo-vann og svamp. Gå deretter inn igjen, ta av frontdekselet og gjør deg klar til å rengjøre filtrene.

 

To ulike filtre rengjøres

Det første du ser når du åpner varmepumpen er grovfiltrene. Disse sitter på plass for å ta unna de største partiklene som støv, menneske- og dyrehår. Disse filtrene bør rengjøres hver andre uke, eller etter behov.

Grovfiltrene skal tas av og støvsuges varsomt med børstemunnstykke. Man kan oppnå gode resultater med støvsuging alene, men det beste er også å skylle filtrene i lunkent vann fra springen. Etter skylling med vann må de tørke godt i skyggen før de settes tilbake.

I noen av våre varmepumpemodeller finnes det også luftrengjøringsfiltre, eller finfiltre som de også kalles. Disse har to funksjoner:

  1. Holde ditt innemiljø fritt for mindre støvpartikler, bakterier, virus, mugg og allergener.
  2. Fjerne vond lukt.

Finfiltrene kan vaskes på samme måte som grovfiltrene, eller legges i lunkent vann i 15 minutter og skylles godt etterpå. I motsetning til grovfiltrene kan de ha behov for utskiftning. Vi anbefaler at du bytter finfiltre når støv, urenheter eller lukt ikke kan fjernes gjennom rengjøring, eller for eksempel når din varmepumpe skal ha service.

 

Dersom du er usikker på hvordan du skal rengjøre filtrene i din varmepumpe, kan du ta en titt vår instruksjonsfilm eller ta kontakt med din lokale forhandler!

Temaer: Filter, Luft-til-luft-varmepumper

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.