Slik skaper du bedre inneklima

mor og sønn i hus

Er du ofte trøtt, plaget av hodepine, hoste eller tørr hud? Da kan det hende at inneklimaet i boligen din er for dårlig.

Å bo med dårlig inneklima over tid kan rett og slett gjøre oss syke (NAAF). Heldigvis er det lett å gjøre noe med, både gjennom kortsiktige tiltak som rengjøring og langvarige tiltak som installering av varmepumpe eller miniventilasjon.

Tegn på dårlig inneklima

Opplever du disse tegnene er det godt mulig at inneklimaet i boligen din ikke er optimalt:

  • Unormal tretthet
  • Gjentagende luftveisinfeksjoner og hoste
  • Hodepine
  • Tørr hud
  • Såre slimhinner i øyne nese og hals
  • Nedsatt konsentrasjon
  • Sprekker i treverk, eksempelvis gulv og vegg
  • Maling som flasser

Tre tiltak for bedre inneklima

Har du dårlig inneklima bør du iverksette tiltak for å bedre det. Særlig tre ting kan enkelt og effektivt være løsningen på problemet:

1. Installere varmepumpe eller miniventilasjon
2. Rengjøring med riktige produkter
3. Grønne planter

1. Installere varmepumpe eller miniventilasjon

Luft-til-luft-varmepumper og miniventilasjon er de mest effektive tiltakene for bedre inneklima. Med effektive filtre bidrar de til å holde inneklimaet sunt året rundt. Også luft-til-vann-varmepumper bra for inneklimaet. Disse er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund

Om varmepumpe eller miniventilasjon passer best for deg kommer blant annet an på boligen din, om du har vannbåren varme, er plaget av allergi, sliter med innestengt luft og om du ønsker mulighet for temperaturregulering eller ikke.

Safirsort Kaiteki i stue

Luft-til-luft-varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumpen er den mest populære varmepumpetypen i Norge. Den fanger opp støv og andre svevende partikler i inneluften, samtidig som den gir deg full kontroll over temperaturen – som også er viktig for å bevare godt inneklima. Enhetene er ofte små og relativt enkle å installere, og mange opplever at utgiftene til oppvarming halveres etter installasjon.

De fleste luft-til-luft-varmepumper har både grov- og finfilter med ulike spesialiteter.

Grovfilter: Alle luft-til-luft-varmepumper kommer med et grovfilter. Dette fanger opp større partikler som hår, støv og pels.

Finfilter/allergifilter: Dette filteret kan fange opptil 94 prosent av allergenene i lufta! For personer med pollenallergi er dermed et allergifilter nærmest essensielt i pollensesongen. Filteret kan også være svært nyttig for personer med andre allergier eller astma.

Kullfilter: Mange varmepumper har kullfilter i tillegg til finfilter/allergifilter. Dette kalles også «air cleaning»-filter eller «deodorizing»-filter, og fjerner uønsket lukt. For hjem med dyr kan denne funksjonen være kjærkommen. Filtrene renser kontinuerlig luften, slik at hjemmet ditt lukter godt og samtidig får et bedre inneklima.

Plasma Quad Plus-filter: Plasma Quad Plus-filteret holder innemiljøet fritt for luftbårne støvpartikler, bakterier, virus, mugg, allergener og mikroskopiske partikler under 2,5 mikrometer. Dette er mikropartikler mindre enn 4 % av bredden til et hårstrå! Modellene UWANO og Kaiteki har Plasma Quad Plus-filteret.

Husk at filtrene må rengjøres med jevne mellomrom for å opprettholde sin gode effekt.

eldre dame med hund i sofa

Luft-til-vann-varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumper bruker vannbåren varme og har ingen luft i bevegelse. Nettopp derfor mener Norges Astma og Allergiforbund at luft-til-vann-varmepumper eller væske-til-vann-varmepumper er et godt valg for et sunt inneklima. Luft-til-vann-varmepumper er også svært energibesparende, og vil redusere strømkostnadene dine betraktelig.

Har du vannbåren varme i boligen din er det enkelt å koble til en luft-til-vann-varmepumpe. Har du ikke vannbåren varme kan dette ettermonteres.

Miniventilasjon

Med opptil 85 % varmegjenvinning skifter miniventilasjon kontinuerlig ut gammel inneluft med ny og frisk uteluft.

I likhet med luft-til-luft-varmepumpen har miniventilasjon filtre som fanger opp uønskede partikler fra inneluften. Med denne kan du imidlertid ikke regulere temperaturen.

Installasjon av miniventilasjon er ukomplisert og kan som regel gjøres i eksisterende ventilasjonsluke. Med lav investeringskostnad og varmegjenvinning er miniventilasjon en rimelig, effektiv og smart måte å rense inneluften på. Særlig dersom du sliter du med kjellerlukt, innestengt luft, radon, fukt, kondens, sopp eller råte.

mann tørker støv

2. Hold hjemmet rent og pent

Inneklimaet påvirkes negativt av mye støv, fett og mugg. Et svært enkelt tiltak for å bedre inneklimaet er dermed godt renhold. Men renhold er ikke bare renhold. Når det kommer til inneklima er det viktig at renholdet gjøres riktig, med riktige produkter.

Tungt parfymerte produkter eller sterke rengjøringssprayer og midler, kan nemlig ha en negativ effekt på hjemmets inneklima. Et godt tips er derfor å velge svanemerkede og allergivennlige rengjøringsmidler. Disse oppfyller en rekke strenge helse- og miljøkrav, og slik kan du sikre at du ikke gjør et dårlig inneklima verre.

Pass på dette når du rengjør boligen din:

  • Reduser bruken av vaskeprodukter med luktstoffer og parfyme.
  • Tørk støv og støvsug jevnlig.
  • Bank tepper, puter og møbler med stoff godt en gang i året.
  • Hold klær i skap og yttertøy i gangen.

Husk også å bruke kjøkkenvifta når du lager mat og å begrense bruken av levende lys, parfyme og duftlys.

kvinne med grønne planter

3. Grønne planter

Forskning sier at grønne planter kan være svært gode luftrensere, og noen mener også at de kan redusere hodepine og tretthet. Så hvorfor ikke investere i noen grønne skatter? Plantene som skal ha best effekt på luften i hjemmet ditt er: Eføy, Bregner, Svigermors tunge, Draketre, Paraplytre, Bjørkefiken, Fredslilje og Grønnerenner.

Gratis befaring

Interessert i varmepumpe eller miniventilasjon? Ta kontakt for gratis befaring, så finner vi den beste løsningen for din bolig.

0