Smarte sparetips – unngå sjokk når du ser strømregningen

Av Tommy Nilsen, 20. november 2018

spare strøm

Penger spart er penger tjent. Følgende tips for å spare strøm er ikke bare bra for lommeboka – det gagner miljøet også.

Det er ikke mange endringer som skal til for å kunne spare store summer i det lange løp. Ingen av oss kan vel påstå en kjærlighet for strømregninger, men de fleste av oss blir kanskje litt gode og varme om hjertet når sparekontoen vokser. Med gode avgjørelser og smarte valg kan du dyrke fram den følelsen enda oftere.

 

Bytt til varmepumpe

Visste du at mesteparten av strømmen vi bruker, går til oppvarming? Med andre ord: Her er det penger å spare. Mer effektiv oppvarming vil gjøre at det synes på strømregningen. Installerer du en varmepumpe får du dette lett til.

Det vil være individuelt hvor mye man faktisk vil spare, da hver familie har ulike vaner. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer. Dette gjelder særlig om du bor i et område med kalde vintre. I kroner og øre vil besparelsen også avhenge av boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig og hvor høye strømprisene er generelt.

 

Spar vann – dusj med en venn

Neida … joda! Uansett, oppvarming av vann bruker mye strøm, som vil komme til syne på strømregningen. Hvis du ønsker å betale mindre bør du prøve å begrense bruk av varmtvann. Det gjelder all bruk av varmtvann, men enklest er kanskje å dusje raskere, bruke kaldere vann og vurdere å installere en sparedusj.

Hvis du klarer å halvere tiden du bruker i dusjen kan du, ifølge Lyse, spare over tusen kroner i året.

 

dusj

 

Forsvinner varmen ut vinduet?

Mye varme forsvinner ut gjennom vinduer med luftlekkasjer. Dette er ønskelig å unngå, da vi allerede bruker store summer på oppvarming hver eneste vinter. Ta en rask sjekk over alle vinduer i boligen din, og se til at du ikke har noen lekkasjer. Hvis du finner noen bør du vurdere å sette inn tettelister.

Selv om du har tetningslister betyr ikke det at de alltid gjør jobben sin. Disse kan nemlig bli dårlige med tiden. Bytt dem hvis de er harde.

 

Bytt ut lyspærene

LED-lyspærer er bedre enn vanlige lyspærer, de gir deg nemlig omlag 80% per lys for pengene. Grunnen til dette er at de kun avgir lys, ikke varme. I tillegg varer de mye lenger. En LED-pære kan leve så lenge som mellom 50-80.000 timer. Faktisk kan en LED-pære spare 90% av strømforbruket hvis du sammenligner dem med halogenpærer.

 

Sett ned varmen

Det sier kanskje seg selv, men om du setter ned varmen og lar boligen ha en lavere temperatur kan du spare en del på strøm. Finn frem noen ullsokker og en varm genser, sett deg under et pledd, og du er klar for vinteren. Hvor mye du sparer på dette vil variere, men ekspertene anslår at du sparer omlag 5% på romoppvarming per grad.

Ønsker du å ha det varmere i stua? Da kan du vurdere å dele huset inn i soner. De fleste av oss trenger ikke å ha det varmt i hvert eneste rom. Soverommet er et rom som er fint å sette ned varmen i, da mange synes de sover bedre i et kjølig rom uansett.

 

teppe

 

Skru av det du ikke bruker

TV som står på kun for bakgrunnsstøyen, en spillkonsoll som står på standby og et godt opplyst kott som ingen er i? Mange av oss er dårlige til å skru av apparatene vi ikke bruker. En enkel vane å endre. Det blir rett og slett ikke lettere: Skru av lyset når du forlater et rom, ikke la varmtvannet renne, og slå av apparater du ikke lenger bruker.

Det lønner seg faktisk å trekke ut kontakten. Dette gjelder alt fra TV til mobilladere, da de fortsatt bruker strøm når de er plugget i.

 

Bruk kjøkkenet smart

For strømsparing på kjøkkenet finnes det noen utrolig enkle råd du kan følge. De er faktisk ikke vanskelig å gjennomføre i det hele tatt:

  1. Fyll oppvaskmaskinen helt opp før du setter den på.
  2. Ikke la kjøleskapsdøren stå på vidt gap.
  3. Bruk lokk på kjelen når du skal koke noe.
  4. Slå av kokeplaten rett før maten er ferdig.

På kjøkkenet gjelder selvfølgelig alle de samme sparetipsene som for resten av huset. Slå av lyset og ikke sløs med varmtvannet.

 

Temaer: Tips og triks

Tommy Nilsen

Av: Tommy Nilsen


Markedssjef i Mitsubishi Electric.