Visste du at du kan bruke varmepumpen som aircondition?

Av Camilla M. Paulsen, 25. april 2019

Du kan bruke varmepumpa som aircondition

En varmepumpe er ikke bare godt å ha i vinterkulda, den kan også redde sommeren. Blir det for hett i huset kan du nemlig enkelt bruke varmepumpen som aircondition.

 

Det ligger litt i navnet; «varmepumpe». Det pumpes varme rundt om i boligen. For mange nordmenn har dette blitt deres foretrukne oppvarmingsmetode. En varmepumpe vil nemlig sørge for jevn fordeling av ønsket temperatur, renere luft grunnet gode filtreringssystemer, samt et mer miljøvennlig alternativ til fossile brensler. Selv om det finnes ulike typer varmepumper fungerer de i all hovedsak etter samme prinsipp. I tillegg har de fleste varmepumper mulighet til å reversere prosessen sin, slik at de virker kjølende.

 

Hvordan virker en varmepumpe egentlig?

Varmepumper består av et anlegg med et lukket system som henter ut energi fra en kilde med en gitt temperatur, sirkulerer den opp, og fører den over til en annen kilde. Man kan si at en varmepumpe er en maskin som bruker energien fra uteluften, og omdanner den til varme eller kulde. Det bør også nevnes at varmepumper klarer å skape mer energi enn den selv bruker – noe som gjør dem mer miljøvennlige og økonomiske enn mange andre typer oppvarming- eller nedkjølingsprosesser.

 

slik virker varmepumpa

 

I Norge er de vanligste typene varmepumper luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper. Her henter begge typene sin energi fra uteluften. Førstnevnte leverer kald eller varm luft i et bygg ved at den suger luften som allerede er i rommet inn og gjennom et register i innedelen som enten kjøler ned eller varmer opp luften før den blåses tilbake og ut i rommet. Dette er den vanligste varmepumpen her til lands. Sistnevnte gjør nøyaktig det samme, men varmen blir flyttet over til et vannbårent system inne. Dette gjøres ved hjelp av en plateveksler, og varmen fordeles gjennom et vannbårent gulvsystem, radiatorer eller viftekonvektorer. En luft-til-vann-varmepumpe kan også brukes til å varme opp tappevannet i boligen, altså varmtvannet i springen og dusjen.

Det mange kanskje ikke er like klare over er at de fleste varmepumper også kan benyttes til det stikk motsatt av hva navnet indikerer. En varmepumpe kan også være et flott redskap for å kjøle ned en bolig.

 

Hvordan kan en varmepumpe bli til et aircondition-anlegg?

Når luft-til-luft varmepumpen sprer varme om vinteren henter den energien utenifra selv om det er kaldt. Inne i varmepumpens register er det kobberrør som varmer opp eller kjøler ned selve registeret. I kobberrørene sirkulerer kjølemediet. Systemet er helt lukket og går mellom utedelen og innedelen. Energien til dette systemet, som enten varmer opp kuldemediet eller kjøler det ned, skapes av kompressoren i utedelen. Når man kjører varmedrift så absorberes energien i uteluften gjennom registeret i utedelen, såkalt «fordamper». Det samme skjer i kjøledrift, men da flyttes «fordamperen» til innedelens register og den samme prosessen skjer da i innedelen, dette styres av 4-veis ventilen. Enkelt tenkt: Man produserer ikke kulde, man absorberer varmen. Om sommeren snus da denne prosessen, og varmen hentes fra inneluften og flyttes til utedelen. Vips har du aircondition!

 

aircondition soverom

 

Ved kjøledrift kan registeret holde ned mot omlag 4-8 grader, og luften som passerer gjennom registeret i innedelen før den blåses ut i rommet igjen vil kunne være ned mot 10-16 grader. Når den spres i rommet derimot vil man ikke merke ekstrem kulde, da det er mye luft i rommet som hele tiden må sirkulere gjennom varmepumpen for en jevn temperatur.

Alle modellene til Mitsubishi Electric har ypperlig kjølefunksjon som hjelper deg gjennom varme sommerdager.

Azira sin innedel er kompakt og elegant, og passer perfekt til soverom og mindre stuer eller TV-rom. Denne modellen har blitt en favoritt blant mange nordmenn når sommervarmen herjer som verst og de trenger en varmepumpe nummer to, eller ekstra avkjøling på soverommet.

Mitsubishi Electric har også en design-gulvmodell for de som ønsker en plassering nede på veggen: Kirigamine Furo. Modellen har to utblåsningsretninger som distribuerer luften jevnt i hele rommet. En i front og en i topp, og en meget god luftdistribusjon for å varme og kjøle ned omgivelsene. I kjøledrift vil maskinen blåse luften opp mot taket og fremover før den synker ned og gir en jevn og behagelig kjøling i hele rommet.    

 

Viktig å huske på dersom varmepumpen skal brukes som aircondition

Selv om en stort sett kan bruke varmepumpen som aircondition på en enkel måte, er det et par ting du bør tenke på. Fra innedelen går det en drensslange ut og gjennom yttervegg. Denne kvitter seg med kondensvannet som dannes i innedelen når maskinen går i kjøling. Slangen er ikke synlig inne, men du skal kunne se den ute. Det vanligste er at drensslangen kommer ut der kobberrørene bøyer seg inn mot utedelen. Ta gjerne turen ut og sjekk at det drypper fra enden av slangen når maskinen går i kjøledrift, da er du sikker på at slangen fungerer som den skal og leder kondensvannet ut.

 

fjernkontroll aircondition

 

For å kjøre varmepumpen i kjøledrift må du trykke på MODE-knappen til COOL (kjøle) kommer opp i displayet. Det indikeres ved at det dukker opp en snøkrystall i displayet på fjernkontrollen. I Norden anbefaler man ikke å sette MODE-innstillingen til auto. Ved auto må nemlig varmepumpen finne ut om den skal kjøle eller varme selv. Dette vil medføre en risiko for at pumpa automatisk går over i varmedrift når den mener det er blitt for kaldt, eller motsatt: automatisk over i kjøledrift når den mener det er blitt for varmt. Noe som vil bety unødvendig mye bruk av energi. Så benytt kjøledrift om sommeren, og varmedrift om vinteren!

Når du benytter varmepumpa som aircondition, husk også å ikke sette temperaturen for lavt. Det er ikke lurt å ha en altfor høy forskjell på uteluften og inneluften når varmepumpen skal fungere kjølende. Er det tropenetter ute vil det eksempelvis være bedre å la pumpen stå på 25 grader enn på 20, da unngår du faren for å bli syk grunnet for store temperaturforskjeller ute og inne. Sjekk også jevnlig at kondensvannslangen ute fungerer på varme sommerdager.

 

Hvorfor ikke bare åpne et vindu for å kjøle ned hjemmet?

Mange åpner gjerne et vindu eller to om sommeren for å kjøle ned boligen. Det kan i mange tilfeller være en god idé, men for alle er det ikke slik. Dersom du ikke bor i en gjennomgående bolig vil det kanskje ikke ha noen særlig effekt med åpne vinduer, da du ikke får tilfredsstillende trekk gjennom rommene. Er det unormalt varmt ute vil dette kunne føre til at temperaturen bare øker inne.

 

ikke åpne vinduet bruk varmepumpe

 

Det er også mange som sliter med luftveiene. Astma og allergi kan forverres når man utsettes for pollen og forurensinger fra uteluften. Er dette tilfellet vil åpne vinduer være særdeles ugunstig. Med aircondition gjennom varmepumpa vil du kunne få kjølig inneluft, og filtrene i maskinen vil i tillegg rense inneluften din og gi deg rent inneklima med høy komfort.

Mitsubishi Electric Varmepumper har mange varmepumper for alle typer boliger. Uansett om du vil kjøle ned stua, soverommet eller TV-rommet vil vi kunne hjelpe deg med å velge en passende løsning og modell. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler for å finne ut hvilken løsning som passer best for ditt behov.

Camilla M. Paulsen

Av: Camilla M. Paulsen


Markedsassistent i Mitsubishi Electric